Connect with us

KAKANJ

U Brnjicu prigodnim programom obilježen Dan šehida ovog područja

29.05.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj u saradnji sa MIZ Kakanj upriličila je manifestaciju u znak sjećanja na 72 šehida Brnjica. Općina Kakanj bila je pokrovitelj manifestacije gdje se uz obraćanja predstavnika Općine, Organizacije porodica šehida i Medžlisa upriličio i vjerski dio programa kojeg su izveli imami Medžlisa. 

U blizini OŠ “Rešad Kadić“ 2000. godine izgrađena je spomen – česma na kojoj su upisana 72 imena šehida, imena mladića koji su posljednje nedjelje u mjesecu maju 92. sanjali svoje mladalačke snove igrajući fudbala na turniru pred školom.

-Na dojavu o napadu agresora na Brezu i Misoču, nimalo ne dvojbeći, njih 60, u patikama, krenulo je u odbranu svoje domovine, vjere i kućnog praga. U tri dana na tom dijelu borbi njih sedam je položilo svoje živote, istakao je Tahir Mandžuka, predsj. OPŠiPB Općine Kakanj.

A Kakanj prati sva dešavanja i važne događaje iz historije, kako daleke tako i bliže prošlosti i na taj način ne dozvoljava da najbolji sinovi naše domovine budu zaboravljeni, niti oni niti njihova žrtva za slobodu koju danas imamo svi zajedno.

-Općina u kontinuitetu prati sve važne datume iz historije, a posebno ovakve skupove gdje moramo svojim zalaganjem i prisustvom reći da se zlo ne smije nikada više ponoviti i istinu prenositi na generacije koje dolaze, naglasio je pomoćnik općinskog načelnika i dijete šehida,  Edin Aliefendić.

MIZ Kakanj daje svoj doprinos u obilježavanju ovako važnih događaja Mevludima, prigodnim vjerskim programima i stalnim podsjećanjem u svim prilikama da emanet slobode života, ispoljavanja vjere i svih onih važnih za nas Bošnjake, ali sve ljude koji žive u našoj državi tradicijskih i kulturnih vrijednosti, treba sačuvati.

-Šehidi imaju svoje mjesto kod Gospodara a na nama je da emanet slobode koju imamo i spomen na njihovu žrtvu ne zaboravimo, kazao je predstavnik Medžlisa Muamer ef. Ahmetović. 

Na spomen česmu položeno je cvijeće i proučena Fatiha. Ova imena, njih 72 će biti svjedoci do Sudnjega dana. A na nama je kako ćemo se odnositi spram ovakvih događaja.

Continue Reading