Connect with us

KAKANJ

U kakanjskom džematu Čaršija i ove godine realizuju projekat „Zimska škola Islama“

24.01.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Već nekoliko godina u kakanjskom džematu Čaršija se realizuje projekat „Zimska škola Islama“. Zimska škola Islama se sastoji od niza predavanja sa različitim islamskim temama. Predavanja održava Elvedin ef. Ibrahimspahić, imam džemata Čaršija i imami Medžlisa Kakanj, kao i gosti predavači.

Obzirom da su zimski dani kratki, a noći duge, u kakanjskom džematu Čaršija su prije nekoliko godina odlučili da svojim džematlijama omoguće novi sadržaj u zimskom periodu, koji će upotpuniti njihovo slobodno vrijeme. Upravo je zimska škola Islama projekat koji džematlijama ovog džemata omogućava da kroz različita predavanja, nauče nešto novo, te da na korisatan način provedu vrijeme u džamiji.

-Pa smo mi u tom smislu pokrenuli projekat „Zimska škola Islama“ da noći oživljavamo na različite načine, između ostaloga i nekim predavanjima. Mogu kazati da je u proteklim godinama u Zimskoj školi Islama učestvovalo dosta naših alima i učenjaka. Najveći broj tih predavanja održim ja, te nakon mene, pozovemo i naše imame i učenjake Medžlisa Kakanj, ali i jednom mjesečno profesore i stručnjake iz Bosne i Hercegovine iz različitih oblasti Islama, kazao je za NTV IC Elvedin ef. Ibrahimspahić, imam džemata Čaršija.

Predavanja u okviru zimske škole Islama se održavaju nedjeljom poslije jacije namaza. Međutim ove godine su u džematu Čaršija donijeli odluku da se predavanja održavaju prije početka jacije namaza. Kako ističe imam Ibrahimspahić, ove godine koncept zimske škole Islama je drugačiji u odnosu na prethodne godine.

-Kada je u pitanju koncept predavanja, ono što bih volio istaknuti jeste da smo ove godine zamislili da se baziramo na Kuranskim surama i krenuli smo od sure fatiha. Imamo nijet da svako suru iz Kur“ana malo protefsirimo. Naravno, nećemo moći to završiti ove godine, ali svakako planiramo da to uradimo, dodao je imam Ibrahimspahić.

Svaki vid ibadeta u džamiji je koristan za svakog muslimana i muslimanku. Na taj način se nastoji steći Božije zadovoljstvo, što bi trebao biti cilj svakog muslimana. Ovogodišnja zimska škola Islama će trajati do marta, odnosno do početka mjeseca ramazana.

Continue Reading