Connect with us

KAKANJ

U Kaknju predstavljen projekat Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne

03.03.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Naučno-istraživački, edukativni i izložbeni projekat Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne predstavljen je sinoć u Kaknju. Radi se o projektu koji će biti posebno značajan za Bošnjake jer će oni moći spoznati kontinuitet o vlastitoj tradiciji i kulturi koja seže duboko u prošlost a poznavanje vlastite kulture i tradicije suštinski je važno za svakog pojedinca pa onda i za jedan narod odnosno za identitet tog naroda.

Projekat „Pod nebom vedre vjere“ tematizira i interpretira otvorenost, dinamičnost, vedrinu, jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno nasljeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama. Projekat sadrži 23 sekcije u okviru dvojezične web platforme i multimedijalne izložbe.

– Za Bošnjake će ovaj projkat biti značajan. Moći ćemo naučiti o svojoj kulturi i tradiciji sve ono o čemu, nažalost, drugi od nas o nama bolje znaju – istakao je Meho Šljivo, član redakcije Projekta

Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne kroz dvadeset i tri tematsko-problemske cjeline predstavlja višestoljetno prisustvo islama na prostoru Bosne i Hercegovine, o svemu tome prikupljaju se i materijalni dokazi, priče, pripovjedanja, zapisi isl.

– Do sada smo prikupili mnogo materijala, to radimo cijelu proteklu godinu i nastavljamo sa prikupljanjem. Biće to zahtjevan posao, već jeste, ali značaj ovog Projekta nas obavezuje da nastavimo – kazala je članica kustoskog tima.

Izložba će premijerno biti predstavljena u Sarajevu u septembru 2023. godine, a potom i u drugim regionalnim i evropskim centrima. Do tada realizatori projekta pozivaju sve pojidince da učestvuju u projektu na način da ako su u posjedu određenih materijalnih dokaza, spisa, nošnje ili imaju određena saznanja o tradiciji, običajima i kulturi Bošnjaka iste predaju odnosno podjele sa saradnicima ovog projekta. To se svakako odnosi i na Kakanj, a zasada, ono što će se zasigurno naći na izložbi iz naše lokalne zajednce je džamija u Kraljevoj Sutjesci.

Continue Reading