Connect with us

KAKANJ

U Kaknju promovisana knjiga „Stihovi jedne mladosti“

27.01.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Sinoć je u Kaknju upriličena promocija knjige „Stihovi jedne mladosti“ autora Nedima Frljka. Radi se o zbirci rok poezije u kojoj se nalazi 30 pjesma koje su nastajale u dugom vremenskom periodu od 1997. godine pa sve do danas. Uz knjigu  promovisan je i CD na kojem se nalazi 19 pjesama.

Kakanjac, Nedim Frljak, zaljubljenik je u pisanu riječ i muziku. Nakon knjige „Razgovori s ocem“, inspirisan mladošću svoje generacije, napisao je zbirku pjesama „Stihovi jedne mladosti“. Na promociju u Kaknju došli su njegovi prijatelji, ali i mnogi koji su željeli da se prisjete i čuju pjesme i muziku koja je obilježila jedno vrijeme, ali koja i danas ima svoje vrijednosti.

Obzirom da knjigu čine rok pjesme, autor je odlučio da neke od njih i otpjeva umjesto da ih recituje. Inače u knjizi se nalazi 30 pjesama, s tim da je njih 19 snimljeno na CD, tako da je ovo zapravo jedan audio-vizuelni projekat. Pored toga u knjizi su spomenuti kakanjski i zenički muzičari s kojima se autor intenzivno družio u proteklih, blizu 50 godina, a koji su dali svoj veliki doprinos na muzičkoj sceni.

– Ovi ljudi su mnogo značili jer su na neki način donijeli kulturu u Kakanj i Zenicu. Da nije bilo ovih muzičara, mi ne bismo čuli te note i ne bismo bili muzički edukovani – izjavio je Nedim Frljak autor knjige „Stihovi jedne mladosti“.

U knjizi „Stihovi jedne mladosti“ nalaze se ljubavne pjesme, ali i one koje opisuju određeni društveni ili ratni trenutak.

– To je jedno vrijeme od prije trideset, trideset pet godina i ja i autor govorili smo i o tome šta je popularna muzika značila za ovu zajednicu i za Bosnu i Hercegovinu u cjelini u tom državno-pravnom kontekstu Jugoslavije. I šta danas može da znači nešto što jeste autentična izvorna vrijednost za nove generacije koje dolaze. Treba se sjećati, treba zabilježiti sve te autore i ljude koji su dali svoj doprinos bogatstvu kulturnog i javnog života na ovim prostorim – naglasio je Željko Grahovac promotor knjige „Stihovi jedne mladosti“.

Nedim Frljak rođen je u Kaknju 1967. godine, po zanimanju je diplomirani inžinjer mašinstva. Osim svoje profesije, zadovoljstvo pronalazi u muzici ali i u pisanju kratkih priča. Do sada je objavio knjigu „Razgovori s ocem“, a zbirka poezije „Stihovi jedne mladosti“ njegovo je drugo autorko djelo.

Continue Reading