Connect with us

KAKANJ

U Kaknju upriličena promocija knjige „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“

04.03.2023.
ntvic.ba (A.T.)

U okviru obilježavanja 3.marta Dana patriotske lige Kakanj, u Kaknju je upriličena promocija knjige „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“ autora Selme Cikotića i Fikreta Muslimovića. Knjiga je nastala iz objavljenih tekstova i izjava Alije Izetbegovića tokom njegovog života i rada. Pored autora o knjizi su govorili i promotori, Mustafa Spahić i Zijad Ljevaković.

Knjiga“ Mislilac i državnik Alija Izetbegović“ nastala je u uvjerenju da se ukupno životno djelo Alije Izetbegovića treba rasvjetljavati primjenom naučnih metoda, afirmacijom istine o kojoj svjedoče neizbrisivi dokazi u raznim sadržajima i oblicima izrečenih i napisanih misli. A sve u cilju zaštite od iskrivljenog predstavljanja novije historije Bosne i Hercegovine.

– Htjeli smo da se istinom, činjenicama i konkretnom ilustracijom stvarnosti i prošlosti suprostavimo određenim špekulacijama, neistinama i propagandi. Ovo je knjiga o Bosni i Bošnjacima kroz ilustraciju sudbine njenog prvog predsjednika nakon obnove nezavisnoti i poslije prvih slobodnih izbora u BiH. Alija Izetbegović je stvarao historiju i bio je u svijetu cijenjen znatno više, nego među nama unutar Bosne i Hercegovine – izjavio je Selmo Cikotić autor knjige „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“.

Autori knjige „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“ objedinili su tekstove i izjave rahmetli predsjednika Izetbegovića tokom njegovog života i ovim djelom su prije svega željeli ovjekovječiti jedno vrijeme u kojem je jedan čovjek imao posebnu historijsku ulogu.

– Imao je sposobnost da vrlo kompleksno, filozofski, etički, estetski, pragmatično, politički, vojnički, pravno, ljudski i vjernički razumije zbilju, da je pojednostavi, da komunicira sa najvećim svjetskim liderima, ali i sa bosanskim čovjekom na svakoj tački zemlje plemenite Bosne – zaključio je Cikotić.

Onog trenutka kad je preuzeo odgovornost za Republiku BIH kao prvi predsjedavajući, Alija Izetbegović je na jedan konzistentan i principijelan način vodio računa o svim građanima i narodima BIH, poručeno je na kraju sa ove promocije.

Continue Reading