Connect with us

KAKANJ

U većem dijelu BiH do 19. januara na snazi upozorenje zbog obilnih padavina, iz CZ Općine Kakanj građane pozivaju na oprez i zaštitu imovine (VIDEO)

16.01.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Bosni i Hercegovini se u narednim danima prognozira oblačno vrijeme s obilnim kišnim padavinama u nizinama i snijegom u višim predjelima, propraćeno jakim udarima vjetra koji će u pojedinim krajevima dostizati i čak 150 kilometara na sat.

Prognozirana akumulirana količina padavina na zapadu i jugozapadu Bosne 80 do 120 litara po metru kvadratnom, na jugu i zapadu Hercegovine očekuje se 100 do 150 litara kiše, na sjeveru i istoku Hercegovine 150 do 250 litara, a u dijelovima centralne Bosne 70 do 120 litara po metru kvadratnom.

– Pozivamo građane općine Kakanj na oprez, naročito one koji žive u kotlinama, u blizini rijeka, vodotoka i da uklone  bitne materijalno tehničke stvari koje bi mogle da se oštete usljed izljevanja tih voda. Također, pozivam građane da u slučaju izljevanja voda, da zaštite svoje ulaze u stambene jedinice, da li su to vreće sa pijeskom ili neke prikladne daske sa najlonom i slično. Uglavnom na taj način može da se smanji šteta. Što se tiče Službe Civilne zaštite Općine Kakanj, mi pratimo vremensku prognozu, nastojat ćemo na vrijeme da obavijestimo naše sugrađane i bit ćemo na terenu zajedno sa njima u slučaju ovih padavina – kazao nam je Nurudin Hrusto šef Službe Civilne zaštite Općine Kakanj.

Iz CZ pozivaju na oprez