Connect with us

ZE-DO KANTON

U Zenici održana naučna konferencija “Savjetovanje o energijskoj efikasnosti u privredi“

14.06.2023.
ntvic.ba (M.K.)

“Savjetovanje o energijskoj efikasnosti u privredi“ naziv je naučne konferencije koju je upriličio Centar za energetsku efikasnost koji djeluje pri Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Učesnici konferencije govorili su o deset različtih tema, s ciljem podizanja svijesti o važnosti energetske efikasnosti u privredi i zajedničkom angažmanu na stvaranju održivih i ekonomski isplativih rješenja.

Elektromobilnost u proizvodnji, održivi razvoj, dekarbonizacija, mjerenje energteske efikasnosti, tokovi i uštede,  samo su neke od deset tema o kojima se razgovaralo na konfernciji upriličenoj na Mšainskom Falultetu u Zenici u organizaciji Centra za energetsku efikasnost. Potpisivanjem deklaracije o Zelenom programu za Zapadni Balkan, BiH se obavezala da će sprovoditi mjere u oblasti ublažavanja klimatskih promjena, kao i na niz konkretnih akcija, uključujući uvođenje takse na emisije ugljen dioksida i tržišnih modela za podsticanje obnovljivih izvora energije, kao i postupno ukidanje subvencija za ugalj. Zato je ovo bila prilika da prvirednici prezentuju svoj rad i inovativna rješenja kada je riječ o energetskoj efikasnosti.

-Ono što je najvažnije je da vidimo u ovom momentu kakve korake poduzima privreda budući da nam nadolazi ugljikova taksa posebno za proizvode koji su orjentisani ka izvozu. Druga stvar da vidimo šta proizvođači opreme rade na poboljšavanjima i da te svoje inovacije predstave danas, istakao je Nusret Imamović, voditelj Centra  za energetsku efikasnost.

Na konferenciji su učesvoli i predstavnici TC Kakanj, tvornice koja je napravila značajne iskorake na polju zaštite okoliša i energijeske efikasnosti.

-Naš fokus trenutno jesu alternativna goriva, to je ovako jedna priča koja ima već desetak godina iza sebe, ali se sad nekako u posljednje vrijeme sve više i više realizuje i u tom smislu mi koristimo otpadne tokove, istakao je Almir Bajtarević, menadžer za kvalitet i zaštitu okoliša TC Kakanj.

Učesnik konferencije bio je i Nihad Harbaš stručni konsultant u oblasti energetike i klimatskih promjena iz Bosne i Hercegovine, koji je ovom prilikom istakao da je neophodno da privredni i industrijski sektor BiH prilagodi svoju proizvodnju standardima i obavezama prema EU, te institucionalno unapređenje kada je riječ o zakonskim rješenjima.

-Međutim, ono što nas pritišće jesu obaveze one zajednice kojoj želimo da idemo, tj. EU, tako i današnja tema Uticaj karbonskih intenzivnih industrija, odnosno onih koji puno emituju zagađujuće materije CO2, pokazuje da će morati će se prilagode ako žele da uđu na tržište EU. Iz tog razloga i proces dekarbonizacije, obnovljivi izvori energije itd. je jako bitan i vlasti moraju zaista poraditi na tome. Porazna je činjenica da FBiH kao jedan entitet nema usvojene zakone o obnovljivim izvorima energije, naglasio je Nihad Harbaš, stručnjak za EE i OIE – nLogic Advisory Sarajevo.

Za dekarbonizaciju BH ekonomije biće potrebno ugasiti zastarjele i neefikasne termo blokove, nadomjestiti nedostajuću energiju proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora, te raditi na implemetnaciji mjera energijske efikasnosti u industriji, zgradarstvu, transportu i sektoru usluga, istalnuto je na današnjoj konferenciji.

Continue Reading