Connect with us

KAKANJ

Udruženje Ona je svjetlost Kakanj simboličnom akcijom podjele narcisa obilježilo Dan narcisa, ukazano na važnost preventivnih pregleda

25.03.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

Udruženje Ona je svjetlost Kakanj simboličnom akcijom podjele narcisa obilježilo je Dan narcisa, koji za cilj ima podizanje svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojki. Ovakve akcije prilika su da se naglasi potreba prevencije, budući da je kod ranog otkrivanja raka dojke, mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%.

Obilježavanje Dana narcisa podsjetnik je za provođenje redovnih preventivnih aktivnosti kao i podizanje svijesti javnosti sve s ciljem sprječavanja razvoja bolesti, unaprjeđenja zdravlja kako svake individualne osobe  tako i društva u cjelini. Važno je podstaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, da vrše redovne samopreglede ali i da potraže stručnu pomoć tj. da se obrate ljekarima kada primjete prvu neuobičajenu promjenu na dojkama.

-Ja molim i pozivam žene da se pregledaju čak i onda kada ništa ne osjete. Udruženje „Ona je svejtlost“ na raspolaganju je ženama 24 sata dnevno, a tu ćete dobiti i ljekarski savjet i pomoć, kazala je doktorica Muvedeta Lemeš, iz Udruženja „Ona je svejtlost“ Kakanj.

Nažalost, činjenica je da ova bolest- karcinom dojke više „ne bira“ godine. Nekada su od ove bolesti obolijevale uglavnom žene iznad 50 godina. Danas se ta granica spustila na žene iznad 30 godina. Ljekari koji se bave pitanjem karcinoma dojke u BiH nerijetko ističu i poraznu činjenicu da ova zemlja čak nema ni registar oboljelih.

-Danas imamo i podršku našeg načelnika Općine što je jako bitno, da ne samo kao načelnik nego i kao muškarc da stane uz ženu jer ovo nije samo borba žene, nego i borba muškaraca, istakla je Medina Alić, predsjednica Udruženja „Ona je svjetlost“ Kakanj.

Žena je stub porodice i društva. Njena uloga je neprocjenjiva i zato je važno da i one same o sebi razmišljaju na taj način-da brinu o svom zdravlju, rade preventivne preglede ali i da muškarci budu podrška ženama, jer karcinom je bolest s kojom se suočava cijela porodica. Svjestan te činjenice i važnosti ovog pitanja, podršku udruženju „Ona je svjetlost“ pružio je i načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

-Gotovo da nema porodice u Kaknju koja nema nekog od onkoloških pacijenata bez obzira o kojem kanceru se radi. Cilj nam je da kroz ovaj način, danas na ulicama Kaknja, sutra u medijima, prekosutra na nekim edukacijama, širimo tu pozitivnu energiju i da jednostavno kažemo da se uz podršku i pomoć oboljele osobe mogu izliječiti, poručio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Trend rasta broja od smrti karcinoma prisutan je u cijelom svijetu pa tako i u BiH. Programi prevencije za cilj imaju da otkriju rak dojke u početnom stadiju, dugoročno smanje smrtnost od bolesti ali da se kod žena razvije navika preventivnih pregleda.

Continue Reading