Connect with us

ZE-DO KANTON

UNZE bogatiji za 20 novih asistenata

13.05.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Nastavni kadar UNZE odnedavno je bogatiji za 20 novih asistenata, koji su zahvaljujući prvenstveno vlastitom radu i trudu, a onda i Vladi ZDK, koja je prepoznala značaj pomlađivanja kadra na zeničkim fakultetima, dobili priliku za posao kroz koji će nastaviti svoje profesionalno usavršavanje.

Larisa Mahmić-Kobilica jedna je od 20 studenata UNZE koji su dobili priliku za posao asistenta. Larisa je studirala na Filozofskom fakultetu, a svoj angažman na UNZE nastavit će kao asistentica studijskog programa bosanski, hrvatski, i srpski jezik i književnost. Kroz zasnivanje radnog odnosa, smatra Larisa, ovo je prilika da se afirmira svaki student koji je uspješan tokom studija. Larisa je jedna od takvih, kao studentica postizala je značajne rezultate koji su prepoznati i adekvatno i nagrađeni.

– Diplomirala sam 2020. godine godine u roku, a tokom studija sam osvojila četiri nagrade dekana, nagradu  rektora i nagradu  federalnog ministarstva. Iz prve ruke sam imala priliku da potvrdim kako ovaj univerzitet cijene i adekvatno nagrade trud i rad, kaže Larisa Mahmić- Kobilica.

Dobiti priliku da kroz posao asistenta,  graditi svoju profesionalnu karijeru i nastaviti usavršavati svoje znanje na fakultetu na kojem je postizala svoje prve uspjehe kao student, za Larisu je od velikog značaja.

– Ovakav potez da se bivši studenti zeničkih fakulteta i trenutni studenti na magistarskom i doktorskim studijima zadrže u radnom odnosu kao asistenti je fenomenalan. U današnje vrijeme u ovakvoj situaciji moramo biti zahvalni na tome, samatra Larisa.

Projekat zapošljavanja asistenata izuzetno je značajan u smislu stvaranja vlastitog kadra i proširenja akademske zajednice, što je prepoznala i Vlada ZDK. Ono  što je najvažnije, smatra rektor zeničkog univerziteta, jeste da se kroz ovakve projekte mladima daje prilika da nastave graditi svoju budućnost i ostanu u svojoj zemlji.

– Koristim ovu priliku da se zahvalim Vladi ZDK iz bivšeg i aktuelnog saziva, što su prepoznali potrebu ulaganja u mlade ljude, jer zaposliti dvedeset mladih asistenata i spriječiti njihov odlazak u inostranstvo je velika stvar kako za ZDK tako i za Bosnu I Hercegovinu, poručuje prof. dr. sc. Jusuf Duraković, rektor UNZE.

Pred mladim asistentima zeničkih fakulteta, veliki je zadatak – ulagati u znanje i obrazovati mlade generacije koje su budućnost razvoja naše zemlje, ali isto tako i prilika za vlastito akademsko usavršavanje.

Continue Reading