Connect with us

ZE-DO KANTON

Usvojene odluke o privremenom finansiranju ZZO i SZZ ZDK-a za period januar-mart 2023.

11.01.2023.
FENA

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas većinom glasova odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZOZDK) te Odluku o privremenom finansiranju Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK (SZZZDK) za period 01.01. do 31.03.2023. godine.

Usvajanje ovih dokumenata, koje je premijerka Amra Mehmedić povukla s dnevnog reda prednovogodišnje sjednice Skupštine održane 28. decembra, kada je usvojena Odluka o privremenom finansiranju ZDK-a u iznosu pd 93.433.000 KM, bile su i jedine dvije tačke dnevnog reda današnje sjednice.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA Alija Ogrić izrazio je negodovanje te tražio objašnjenje zašto je s dnevnog reda prethodne sjednice skinut Finansijski plan ZZOZDK, jer je taj dokument prošao kompletnu proceduru.

– Ova vlada nije imala dovoljno vremena niti je učestovala u izradi ovih dokumenata, a budući da je SZDK na sjednici prošle sedmice usvojila Odluku o privremenom finansiranju ZDK, smatrali smo potrebnim da tačke povučemo i da se uskladimo s Budžetom ZDK – pojasnila je premijerka Mehmedić.

Najavila je kako će “intenzivno raditi u narednom periodu” da što prije donesu kantonalni budžet te finansijske planove za ove dvije ustanove.

Bivši premijer ZDK-a Mirnes Bašić tražio i odgovor od direktora Ante Pešića da li će se išta promijeniti u tom dokumentu, u odnosu na dokument koji je povučen s prethodne sjednice.     

– Ništa se ne bi promijenilo – kazao je Pešić, koji je napomenuo i da je dokument usvojen, da sva namjenska sredstva koja dobiju, moraju uvrstiti u Finansijski plan. SZZDK, dodao je, nije budžetski korisnik, odnosno ne finansira se iz Budžeta ZDK, pa samim tim i “ne utiče na budžet ZDK-a”.

Bašić je isto pitanje postavio i za direktora ZZOZDK Omera Škalji, koji je ujedno i zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH.

– Nažalost, nismo usvojili plan i zdravstvene ustanove su ušle u probleme, jer nisu mogle ispoštovati svoje krajnje korisnike kada je u pitanju davanje usluga za 329.000 korisnika na području ZDK-a. Dvanaest domova zdravlja, pet instituta, Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj, nisu mogle raditi kvalitetne usluge prema krajnjim korisnicima – istakao je Škaljo.

Navodi da su 90 posto tog plana “fiksne stavke” koje se rade u skladu s federalnim zakonom i normativima i standardima te se na takav način “vrši raspodjela prema zdravstvenim ustanovama na području ZDK-a kojih ima 19”.

– Određene stvari koje će eventualno biti promjenjive ovise od određenih komisija, podzakonskih akata u Ministarstvu zdravstva, ZZOZDK, domovima zdravlja, upravnim odborima, direktorima domova zdravlja i instituta. Ovo je kompleksan proces i kao takav nije jednostavan. Još jednom ponavljam, načinjena je šteta krajnjim korisnicima, osiguranim licima na području ZDK-a. Na ovaj će način zdravstvene ustanove biti uskraćene, odnosno krajnji korisnici, za određen dio sredstava do 31. marta – upozorava Škaljo.

Ovi finansijski planovi koje su usvojili upravni odbori te prethodna Vlada, planirali su prihode u budžetu SZZ ZDK u iznosu od 25.851.634 KM, a ZZOZDK u iznosu od 247.595.351 KM. U toku tromjesečnog privremenom finansiranja, SZZ ZDK na raspolaganju će imati 4.788.563 KM, a ZZOZDK 54.322.105 KM.

Continue Reading