Connect with us

ZE-DO KANTON

Vlada ZDK s KfW-om i Vladom FBiH potpisala ugovor o obnovi osam zgrada osnovnih škola

09.02.2023.
ntvic.ba

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, u prisustvu federalnog ministra za prostorno uređenje Josipa Martića i premijerke Amre Mehmedić, potpisani su ugovori za rekonstrukciju osam škola sa područja ovog kantona, koji će se finansirati iz Revolving fonda za energetsku efikasnost Vlade Federacije BiH u iznosu od 6.868.288 KM, saopšteno je iz Press službe ZDK.

Ugovori o rekonstrukciji četiri škole u Zavidovićima, tri u Zenici te jedne škole u Kaknju prvi su koji se finansiraju iz kreditne linije vrijedne devet miliona eura, za koju je sredstva osigurala Vlada Njemačke putem Razvojne banke KfW. Precizirano je da su od odobrenog iznosa jedna polovina grant sredstva, a druga polovina kredit za koji se zadužuju vlade kantona u kojima se implementiraju projekti.

– Ovo je nastavak jedne dugogodišnje saradnje sa ministarstvom odnosno sa federalnom Vladom. Mi  nastavljamo dalje odnosno federalno ministarstvo za prostorno uređenje nastavlja preko svoje implementacijske jedinice na ostalim kantonima i županijama. To je poklon od Njemačke Vlade za ovu svrhu, za utopljavanje i energetsku učinkovistost – istakao je Josip Martić, federalni ministar za prostorno uređenje.

Među osam škola koje će se rekonstruisati su i tri područne škole. Cilj Vlade ZDK je da se omoguće jednaki uslovi za školovanje djece koja žive u ruralnim sredinama kako bi oni ostali u svojim mjestima i imali kvalitetne uslove za obrazovanje.

– Cilj i intencija Vlade ZDK uz podršku koju smo imali i od KfW-a i od federalnog minstarstva je da omogućimo jednake uslove za školovanje naše djeca. Obzirom da se radi se o revolving fondu koji će se povratom kreditnih sredstava puniti i dalje, ta sredstva će se moći koristiti u iste svrhe, naravno za rekonstrukciju drugih objekata – naglasila je Draženka Subašić, ministrica Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK.

Ovim projektom u Kaknju će biti rekonstruisana OŠ “15. april”, područna škola Termoelektrana Kakanj za koju je izdvojeno 645.423 KM. Za ovu školu koju pohađa oko 130 učenika planirana je potpuna rekonstrukcija  koja će uključivati i vanjsko i unutrašnje uređenje objekta.

– Uslovi u školi su jako loši. Prema dogovoru sa federalnim ministarstvom izvodiće se veliki strukturalni radovi, krov, zidovi, podovi, sala koja trenutno nije u upotrebi jer je opasna za naše učenike. Znači totalna rekontrukcija obejkta – naglasila je Nizama Marušić, direktorica OŠ „ 15.april“ Doboj.

Početak radova planiran je u jesen ove godine dok bi radovi na svih osam objekata trebali biti završeni u naredne dvije godine.

Continue Reading