Connect with us

SVIJET

Iz Ukrajine izvezeno više od 15 miliona tona žitarica

26.12.2022.
Agecija Anadolija

Ukupno 585 brodova s više od 15 miliona tona žitarica isplovilo je iz ukrajinskih luka u skladu s Istanbulskim sporazumom o izvozu žitarica postignutim u julu ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi brod natovaren žitaricama isplovio je 1. augusta iz ukrajinske luke Odesa, jedne od tri koje su nastavile izvoz prema sporazumu koji su 22. jula potpisale Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina.

“Ukupna količina prevezenog tereta premašila je 15 miliona i 80.000 tona, rekao je ministar prometa i infrastrukture Turkiye Adil Karaismailoglu u pisanoj izjavi.

Ukupno 585 brodova natovarenih žitom napustilo je ukrajinske luke u gradovima Odesa, Chornomorsk i Yuzhne do nedjelje, dodao je Karaismailoglu, navodeći da je transportovano 13 različitih vrsta žitarica.

“U Turkiye je stiglo 15 posto ukupnog tereta. 12 posto tereta je prevezeno u Afriku, 29 posto u Aziju, a 44 posto u Evropu”, rekao je Karaismailoglu, te dodao da je najviše tereta prevezeno u Španiju sa skoro 2,9 miliona tona , a slijede Turkiye i Kina.

Continue Reading