Connect with us

BIH

Upućena urgencija za potpisivanje osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u BiH

21.12.2022.
Fena

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović uputio je danas Urgenciju Predsjedništvu BiH za potpisivanje osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH, saopćeno je iz Mahmutovićevog kabineta.

– Kako bismo zajedno izvršili našu zakonsku obavezu i dokinuli diskriminaciju kojoj je očito izložena Islamska vjerska zajednica i njeni vjernici, a na početku Vašeg mandata, pozivamo Vas da što prije razmotrite Prijedlog osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kako bi mogao biti potpisan, a ova zajednica i njeni vjernici mogli uživati prava njime predviđena – navedeno je u pismu predsjedavajućoj i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Put ovog dokumenta je dug, mukotrpan i nedovršen. Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je još 2015. godine utvrdilo Prijedlog osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te je naloženo nadležnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine da ga dostavi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru, što je ministarstvo i učinilo.

Od momenta dostavljanja ovog ugovora na razmatranje i prihvatanje od Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nadležno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine nije informisano o njegovom statusu. Budući da je riječ o vrlo osjetljivom i za javnost interesantnom pitanju, mediji su od ministarstva u više navrata tražili informaciju, ali odgovor nisu dobili iz prostog razloga – informacije nije ni bilo. Pojedini poslanici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine postavljali su ovo pitanje i opet je odgovor izostajao.

Ministarstvo, kao nadležni organ za odnose s crkvama i vjerskim zajednicama, ponovno je uputilo Urgenciju Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, posebno zbog toga što je odnos Bosne i Hercegovine i Svete stolice i Srpske pravoslavne crkve već ranije regulisan.

Bosna i Hercegovina je ranije potpisala ugovore sa Svetom stolicom i Srpskom pravoslavnom crkvom u Bosni i Hercegovini, i to: Temeljni ugovor između Svete Stolica i Bosne i Hercegovine 19. aprila 2006. godine, a Osnovni ugovor izmedju Srpske pravoslavne crkve i Bosne i Hercegovine 3. decembra 2007. godine.

-Sagledavajući činjenice, moglo bi se reći da je ovakav odnos Bosne i Hercegovine i njenih institucija diskriminatoran prema Islamskoj vjerskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i njenim vjernicima – zaključak je iz pisma.

Continue Reading