Connect with us

KAKANJ

MUP ZDK povodom novogodišnjih praznika: „Pucanj nije muzika, vatreno oružje nije muzički instrument!“

23.12.2022.
ntvic.ba (B.D.)

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK u saradnji sa UNDP-om i ove godine provodi kampanju sa fokusiranom temom zloupotrebe vatrenog oružja tokom novogodišnjih praznika. Cilj kampanje je podizanje svijesti građana o opasnostima korištenja vatrenog oružja i promovisanje odgovornog vlasništva nad oružjem kroz različit set aktivnosti.

MUP ZDK i UNDP cijeli mjesec decembar provode kampanju pod nazivom „Pucanj nije muzika, vatreno oružje nije muzički instrument!“ s namjerom da podsjete građane koje opasnosti može izazvati korištenje vatrenog oružja tokom novogodišnjeg slavlja. Kampanjom, koja se provodi istovremeno na teritoriji cijele BiH, obuhvaćeno je i područje općine Kakanj.

– Slavljeničko korištenje vatrenog oružja predstavlja potencijalnu opasnost za građane obzirom da zrno metka koje je ispaljeno negdje mora pasti i može nekoga povrijediti. PS Kakanj apeluje na svijest građana da se suzdrže od korištrenja vatrenog oružja kako prazničke proslave ne bi završile se tragičnim posljedicama. Provedite najljepše trenutke radosti i slavlja odgovorno bez korištenja vatrenog oružja – izjavila je Tamara Delibašić iz Policijske stanice Kakanj.

Uz podjelu letaka predstavnici PS Kakanj razgovarali su sa građanima s ciljem podizanja svijesti građana o tome da se suzdrže od korištenja vatrenog oružja tokom slavlja u dane praznika čime će pokazati odgovorno vlasništvo nad vatrenim oružjem.

– PS Kakanj Kakanj pokrenula je kampanju „Pucanj nije muzika, vatreno oružje nije muzički instrument!“ i ovim putem podržavam tu kampanju i pozivam sve građane da je također podrže.  Apelujem na građane da budu odgovorni i ne koriste pirotehnička sredstva –  poručila je Nejra Jusufović, građanka Kaknja.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona podsjeća građane da se, zbog nezakonitog posjedovanja, upotrebe ili davanja na poslugu oružja drugom licu, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, može izreći novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do tri godine a u određenim slučajevima u trajanju od jedne do deset godina, uz obavezno izricanje zaštitne mjere oduzimanje vatrenog oružja, dijelova oružja i municije. Također, zbog počinjenog prekršaja posjedovanja ili upotrebe pirotehničkih sredstava može se izreći novčana kazna u iznosu do 500 KM.

Continue Reading