Connect with us

KAKANJ

Svim rudarima, uposlenicima RMU Kakanj, članovima njihovih porodica i svim građanima našeg rudarskog Kaknja želimo sretan 21. decembar – Dan rudara

21.12.2023.
ntvic.ba

U Bosni i Hercegovini danas se obilježava Dan rudara. Ovaj dan iniciran je 21. decembra 1920. godine kada su rudari više bosanskohercegovačkih rudnika stupili u generalni štrajk zbog nametnutih teških uslova rada. Rudari tada su postavili dva osnovna cilja: povećanje nadnice za 30 posto i povećenje porodičnog doplatka. Pred rudarima danas novi su izazovi, uslovi rada nisu na zavidnom nivou, budućnost rudarenja je neizvjesna, ali rudarski posao i danas u Bosni i Hercegovini znači enegetsku stabilnost i nezavisnost.

Svim rudarima, uposlenicima RMU Kakanj, članovima njihovih porodica i svim građanima našeg rudarskog Kaknja želimo sretan 21.decembar-Dan rudara.

Povodom 21. decembra Dana rudara, danas je u parku rudara u Kaknju upriličeno polaganje cvijeća i odata počast poginulim rudarima. Događaju su prisustvovali predstavnici rudnika Mrkog uglja Kakanj, te predstavnici društvenog i političkog života. Sa ovog skupa je poslata poruka da nikada ne smijemo zaboraviti poginule rudare i njihov doprinos u privrednom razvoju Kaknja.

Povodm Dana rudara u Kaknju će večeras biti upriličena svečana akademija RMU Kakanj.

Continue Reading