Connect with us

KULTURA

Treće mjesto za Bilala Zukana na internacionalnom takmičenju “IC Star”

U finalnom internacionalnom takmičenju duhovne muzike  “IC Star” održanom jučer u Istanbulu predstavnik Bosne i Hercegovine, Bilal Zukan, je osvojio treće mjesto. Od 32 takmičara iz 18 zemalja, koji su ušli u uži takmičarski izbor Bilal je svojim glasom osvojio stručni žiri i tako proglašen jednim od najboljih izvođača ovog takmičenja.

Projekt IC Star, takmičenje u duhovnoj islamskoj muzici, započeo je prije dvije godine. Bilal je od 400 prijavljenih kandidata iz cijelog svijeta prošao u takmičarski krug od 38 kandidata. Prošao kvalifikacije, polufinale, te funalu sa 8 najboljih izborio treće mjesto.

Svaki od kandidata je imao slobodu da sebe i svoju državu prestavi u najboljem svijetlu. Bilal se prestavio sa uvodnim dijelom bosanskog mevluda u formi Mevala, i kasidom “U Medinu pošao bih”. Nastup je završio ezanom i time poslao poruku da su riječi ezana uzvišene  i trebale bi biti vodilja u životu svakog čovjeka.

Žiri je ovu poruku jako dobro razumio i na kraju Bilala ocijenio plasmanom i osvajanjem trećeg mjesta.  U sva četiri nastupa, koliko je imao u toku ovog takmičenja, ponosno je prestavljao svoju domovinu, ali i cvijet i simbol Srebrenice, koji je bio istaknut na reveru kroz sve Bilalove nastupe. Nakon ovog velikog plasmana Bilal je potpisao dugogodišnji ugovor sa IC STAR produkcijom, gdje mu slijedi još puno lijepih priča i projekata.

https://www.facebook.com/ictvnetwork/videos/514018276826000

ntvic.ba

Continue Reading