Connect with us

KAKANJ

U Kaknju u toku izgradnja kuće za porodicu Mašić iz Brnja

11.01.2023.
ntvic.ba (M.K.)

U toku je izgradnja stambenog objekta za porodicu Mašić iz Brnja, Almina i Merjemu koji, iako osobe sa invaliditetom, poznati su po svom ativizmu i radu. Naime, oni su registrovali i vlastitu poduzetničku djelatnost – proizvodnju raznih vrsta predmeta od drveta. Međutim, zbog neuslovnog prilaza i otežanog boravka u porodičnoj kući u Brnju u kojoj trenutno žive, Nevladino humanitarno udruženje Oslonac iz Tešnja, pokrenulo je akciju izgradnje kuće za ovaj mladi bračni par. Kuća, čiju izgradju je podržala i Općina Kakanj, bit će prilagođena potrebama porodice Mašić.

Aktivisti Nevladinog humanitarnog udruženja Oslonac iz Tešnja do sada su izgradili preko 60 domova, kako u Tešnju tako i u drugim općinama ZDK. Ovo Udruženje već godinama različitim projektima pomaže socijalno-ugroženim kategorijama našeg društva i radi na njihovom uključivaju u život lokalnih zajednica.

Općina Kakanj je učešćem od 24.000 KM uključena u cjelokupnu realizaciju projekta izgradnje stambenog objekta za porodicu Mašić, koji se nalazi u blizini OŠ Mula Mustafa Bašeskija.  

Za Almina i Merjemu, koji trenutno žive u Brnju, ovo je značajan projekat, jer kuća u kojoj borave, nalazi se na nepristupačnoj lokaciji i do samog  ulaza vodi preko 20 stepenica. S obzirom da su Almin i njegova supruga invalidne osobe, a Merjemi su za kretanje neophodna invalidska kolica, to je velika barijera za kretanje i izlazak iz kuće.

Najveći problem nam predstavljaju stepenice, ja ne mogu izaći iz kuće bez nečije pomoći, zato je ovaj projekat veoma značajan za nas.  Moći ću se sama kretati jer će kuća biti prilagođena svim našim potrebama – izjavila je Merjema Mašić.

Realizacija projekta izgraadnje nove kuće za Mašiće, počela je 2021. godine te je bilo neophodno pronaći adekvatnu lokaciju koja će ispunjavati sve uslove pristupačnosti i prilaza za invalidne osobe.  

– Puno smo vremena potrošili tražeći adekvatnu lokaciju, a rebalansom budžeta na Vijeću su odobrena sedstava za izgradnju ovog stambenog objekta. Očekujemo da ćemo u ovoj godini svečano uručiti ključeve ovog objekta porodici Mašić – izjavio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Invaliditet Almina i Merjemu nije spriječio da budu aktivni članovi društva i da svojim vlastitim radom doprinose i zarađuju za život. Dokaz za to je njihova registrovana poduzetnička djelatnost – proizvodnja raznih vrsta predmeta od drveta. Iz Općine Kakanj i Uduženja Oslonac prepoznali su želju za radom, uspjehom i napredovanjem ovog mladog bračnog para, te će nova kuća, adekvatan prilaz i blizina škole uveliko doprinijeti boljoj kvaliteti života ove porodice.

– Drago nam je jer će biti puno lakše i zbog mog kretanja  i zbog blizine škole za djecu. Od velikog nam je značaja i radionica u kojoj Almin radi proizvode od drveta – ističe Merjema.

– Želja nam je da pomognemo našim kakanjcima koji su u stanju potrebe, ali u ovom slučaju porodica Mašić radi i živi od svoga rada, imaju registrovanu svoju djelatnost. Bilo nam je bitno da im pomognemo da uslovi gdje će živjeti i raditi, budu adekvatni njihovim potrebama. Njihova djeca će brže i lakše ići do škole. Ova porodica je zahvalna na svemu i nadamo se da će ove godine useliti u svoju kuću – izjavio je načelnik Bajtarević.

Uključivanjem u ovaj projekat, lokalna zajednica je pokazala da podržava projekte organizacija koje vode brigu o osobama sa invaliditetom, prenoseći poruku da je jedno društvo jako onoliko kokliko se brine za svoje najslabije članove.

Continue Reading