Connect with us

SVIJET

U Podgorici održan protest protiv aktuelne vlasti: Ovo je borba za Crnu Goru

21.12.2022.
Izvor: Agencija Anadolija

U Podgorici je sinoć održan četvrti po redu građanski protest u organizaciji pokreta “Ima nas”. Okupljeni građani, protestujući protiv aktuelne vlasti u Crnoj Gori, zatražili su povlačenje Zakona o predsjedniku i hitan dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Protest ispred Skupštine Crne Gore, prema procjeni organizatora, okupio je oko 20.000 građana. Skup je počeo intoniranjem crnogorske himne, a građani su nosili transparente sa porukama “Ima nas”, “Ne damo te Crna Goro”, “Nema više izbora, idemo na izbore”, “Ima nas, Za Crnu Goru, za EU”.

Okupljenima na protestu obratila se novinarka Tanja Pavićević koja je istakla da više od dvije godine „trpimo krivotvorenje, bezakonje i razvaljivanje naše države za tuđe interese“.

„Svjedočimo desantu na državu. Gledamo svjesno i zlonamjerno urušavanje institucija, beskrupuloznu partitokratiju, gaženje Ustava. Sve, kako bi nas zavađene, obespravljene, osiromašene, odveli što dalje od sanjanog članstva u Evropskoj uniji“, poručila je Pavićević.

Ovdje smo, kazala je novinarka Pavićević, “da kažemo i Dritanu Abazoviću i ostalim Vučićevim slugama da umjesto Otvorenog Balkana biramo otvorenu Evropu, a umjesto srpskog sveta samo svijet”.

„Njihova nepočinstva probudila su građane. Građane svjesne da Vlada ne štiti nacionalne interese Crne Gore. Građane svjesne da Vlada Crne Gore vodi zemlju, kroz punu asimilaciju, Srbiji pod noge. Neće moći“, poručila je Pavićević.

Potpredsjednik i poslanik DPS-a Jevto Eraković je poručio “da je ovo borba za opstanak Crne Gore”.

“Ovo nije samo politička borba, ovo je borba za opstanak Crne Gore. Ovo proljeće mora biti crnogorsko, proljeće izbora. Zato neka grmi, neka pođu bujice sa crnogorskih ulica da speru ovu prljavštinu. Budi se Crna Goro, stiže crnogorsko proljeće”, kazao je Eraković.

Protestu su prisustvovali predstavnici DPS-a, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, članovi Liberalne partije, SD-a, SDP-a. Sinoć je sa građanima protestovao i mitropolit nepriznate crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Nakon govora, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju do zgrade Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Continue Reading