Connect with us

KAKANJ

Učenici Mješovite srednje škole u Kakanju pokrenuli inicijativu za postavljanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije ispred škole (VIDEO)

18.04.2024.
ntvic.ba (I. Š.)

Učenici JU „Mješovita srednja škola“ Kakanj sa profesoricom demokratije aktuelizirali su pitanje sigurnosti učenika zbog vrlo frekventnog saobraćaja ispred samog ulaza u ovu školu. S ciljem sigurnosti svih učesnika u saobraćaju a posebno sigurnosti učenika, učenici škole pokrenuli su i inicijativu za realizaciju projekta, koji će, ukoliko se on realizuje, osigurati upravo to-sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

Učenice sa svojim razredom i sa profesoricom demokratije Denisom Mušija prepoznale su problem vrlo frekventnog saobraćaja ispred njihove, ali i ostalih srednih škola na području općine Kakanj. Obzirom da su kakanjske srednje škole smještene na istom prostoru, na ulici ispred tri škole u vrijeme dolaska, odlaska u školu kao i na velikom odmoru svakodnevno se nađe veliki broj učenika. Pored učenika, ovom cestom prolazi i veliki broj automobila i drugih motornih vozila.

– Cilj ovog projekta je da, kada se on realizuje svaki učenik bude siguran, kazala je Naida Čizmić, učenica JU „Mješovita srednja škola“ Kakanj

Učenici su uočili da u blizini srednjoškolskog centra, odnosno u ulici koja prolazi pored njihove škole nema adekvatnih saobraćajnih znakova niti signalizacije koja bi povećala nivo sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

– Nama je važno da nam Općina Kakanj pomogne pri realizaciji ovog projekta, dakle postavljanja odgovarajuće saobraćajne signalizacije, kako bi svi učenici bili sigurni. Realizacija projekta bila bi pozitivna i za buduće generacije, učenike koji će tek upisati neku od tri kakanjske srednje škole, kazala je Nejra Abidović, učenica JU „Mješovita srednja škola“ Kakanj

A učenici se zalažu za postavljanje odgovarajuće signalizacije, za koju smatraju da sada nedostaje. U svemu ih podržava i direktorica škole kojoj je sigurnost učenika, kako je kazala-prioritet.

Jako nam je važno što su učenici prepoznali problem koji se odnosi na sigurnost učenika. Realizaciju projekta smatram važnom radi, prvenstveno učenika, a onda i ostalih građana koji prolaze ovom dionicom puta, kazala je Murada Ibrahimspahić, dir. JU“Mješovita srednja škola“ Kakanj

Pored povećanja stepena sigurnosti, što je osnovni cilj projekta, ono što je izuzetno važno je i to da su upravo učenici prepoznali ovaj problem i ponudili rješenja. Učenici se nadaju da će uspjeti i realizovati ovaj projekat te da će im u svemu pomoći i lokalna zajednica.

Continue Reading