Connect with us

KAKANJ

Velike količine blata i prašine na dionici regonalne ceste u Donjem Kaknju, mještani ukazuju na problem, poduzetnici sa PZ Vrtlište od inspekcije traže poduzimanje adekvatnih mjera

25.12.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Velike količine blata i prašine svakodnevnica su na dionici regonalne ceste koja prolazi kroz Donji Kakanj. Mještani koji žive pored regionalne ceste ogorčeni su, smatraju da su za ovakvu situaciju odgovorni pojedini privredni subjekti, odnosno firma Trgošped, koja svoje poslovne djelatnosti obavlja na Poduzetničkoj zoni Vrtlište i Površinskom kopu Vrtlište. Na problem ukazuju i privrednici koji, također, rade na Poduzetničkoj zoni Vrtilište. Traže angažman općinske inspekcije, navodeći da im je zbog velikih količina blata, koje, kako tvrde, nanose kamioni i radne mašine Trgošpeda, onemogućeno normalno obavljanje poslovnih aktivnosti napoduzetničkoj zoni.

-Na ulazu u mjesnu zajednicu Donji Kakanj, nalazimo se na regionalnom putu R466 koji je od 365 dana sigurno 360 prljav. Ako nije prljav, jest prašnjav, kazao je Elvedin Alajbegović predsjednik Savjeta MZ Donji Kakanj.

Ovim područjem svakodnevno saobraća veliki broj teretnih vozila. Veliki broj njih za sobom ostavljaju blato i prašinu. Saobraćajnicu, koja vodi prema Poduzetničkoj zoni Vrtlište, koriste i vozila privrednih subjekata koji dio svojih poslovnih aktivnosti obavljaju na Površinskom kopu Vrtlište.

-Ovi ovdje mještani u Karaulskom Polju trpe jako veliku prašinu i jako veliku prljavštinu sa čime su upoznati svi u Općini Kakanj. Prljavštinu prave najviše industrijska vozila koja dolaze za Površinskog kopa i određeni privredni subjekti koji peru svoje kamione na cesti, što je zabilježeno i dokumentovano i predato općinskom načelniku, to privrednici proslijedili. Radi se o Trgošpedovim kamionima, a ovi što voze za TC Kakanj, po pravilu bi trebali svi da prolaze kroz praonicu, ali imam izvještaj da određeni kamioni zaobilaze praonicu i takvi izlaze na cestu i mi vidimo epilog toga. Znači, ovo je put koji bi trebao maksimalno održavati zato što se cijeli grad uprlja od njega, kazao je Elvedin Alajbegović, predsjednik Savjeta MZ Donji Kakanj.

Četiti privredna subjeka sa PZ Vrtlište, također su uočili problem, i, kako nam je rečeno, u nekoliko navrata su pismenim i usmenim putem tražili inspekcijski pregled. Tražili su da općinska inspekcija izvrši pregled putnog pojasa ispred firme Trgošped koja, kako su naveli poduzetnici, svoja vozila, kamione i dampere, pere na saobraćajnici. Poduzetnici koji su potpsali Molbu za inspekcijski pregled puta navode i to da se ne mogu kretati glavnim putem na PZ Vrtlište upravo zbog velikih količina blata koje se nanosi pranjem spomenutih mašina.

Sa upitom da li su upoznati sa problemima na PZ Vrtlište, da li su i koje mjere planiraju poduzeti, obratili smo se i Službi za inspekcijske poslove Općine Kakanj.

-Mi smo do sada imali jednu prijavu putem telefona da određena firma, određeni subjekt vrši prljanje te ceste. Komunalni redar po svakoj prijavi izlazi, upozorava, ako postoji potreba izađe i inspektor. Kada smo dogovarali ovu izjavu, neposredno nakon toga također smo izašli na teren i djelovali. Naravno djelujemo po principu reciprociteta, ako se nešto prijavi telefonom mi regaujemo. Ako nam prijava dođe putem pošte i protokola inspektori imaju zakonski rok od 15 dana da izađu, odgovore, poduzmu mjere, da pošalju obavijest podnosiocu zahtjeva kazao je Amir Dedić, šef Službe za inspekcijske poslove Općine Kakanj.

Inspekcija, kako nam je pojašnjeno, do sada nije imala u planu službenih obilazaka PZ“Vrtlište“ niti put koji vodi do ove poduzetničke zone. To će se, prema riječima Dedića, u narednom periodu promijeniti.

-Posredstvom posljednjih prijava i posljednjih dešavanja, mi smo evo odlučili da uvrstimo u redovan obilazak, sedmični, i Poslovnu zonu Vrtlište kako bi možda u budućnosti izbjegli ta neka dešavanja, prljanja ceste i sl. Svako ima pravo da uživa svoje slobode i prava kao normalan građanin u čistom okolišu, kazao je Amir Dedić, šef Službe za inspekcijske poslove Općine Kakanj

O ovoj smo temi pokušali razgovarati i predstavnicima Trgošpeda. Direktor preduzeća nam je u kratkom telefonskom razgovoru kazao da se Trgošped neće oglašavati po ovom pitanju.

Na kraju ono što je jasno, posljedice ovog problema u najvećoj mjeri trpe obični ljudi – građani Kaknja.

-Mi smo imali situaciju prije agresije, kad smo mogli u cipelama ići u Kakanj, a sada idemo u čizmama, poručio je Elvedin Alajbegović, predsjednik Savjeta MZ Donji Kakanj.